Pelatihan Pembuatan Pangsit Mangga di Desa Dero Kecamatan Bringin Kabupaten Ngawi

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Sahri Sahri
Agus M Sholahuddin
M. Jauharul Ma’arif

Abstract

Dero village is one of the villages in the Bringin sub-district, Ngawi district. Many people in Dero village work as farmers. Many mango trees are growing in this village. many people sell mangoes while they are still on the tree. The community still does not have food innovations made from mangoes. This community service activity is aimed at providing education and skills in making dumplings from mangoes in Dero Village, Bringin District, Ngawi Regency. Several method steps were used to achieve this goal: observation, lectures/counseling, demonstrations, and hands-on practice of making Mango Dumplings. Community training can improve the economy for families. The community is given education, training, and evaluation in the implementation of dumpling making. So that training and counseling can provide perfect results.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

How to Cite
Sahri, S., Sholahuddin, A. M. ., & Ma’arif, M. J. . (2023). Pelatihan Pembuatan Pangsit Mangga di Desa Dero Kecamatan Bringin Kabupaten Ngawi. Inspirasi: Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat, 3(1), 1–7. Retrieved from https://journal.inspirasi.or.id/jppm/article/view/182

References

  1. Dewi, S. N., Haryanto, A. T., & Fatonah, S. 2021. Upaya Meningkatkan Ekonomi Keluarga Melalui Pelatihan dan Pendampingan Pembuatan Aneka Makanan ‘Jajanan Pasar’ Bagi Ibu-Ibu PKK di Kelurahan Gebang, Masaran, Sragen. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat 5 (2): 69–74.
  2. Situmorang, F., & Hasian, A. A. 2020. Eksistensi Jasa Transportasi Konvensional Milik Masyarakat Lokal pada Era Revolusi Industri 4.0 di Kelurahan Ubud, Bali. Jurnal Destinasi Pariwisata 8 (1): 141–53.
  3. Mulyani, F., & Nur Haliza. 2021. “Analisis Perkembangan Ilmu Pengetahuan Dan Teknologi (IPTEK) Dalam Pendidikan.” Jurnal Pendidikan Dan Konseling (JPDK) 3 (1): 101–9.
  4. Qomariah, N. 2015. Pemberdayaan Masyarakat Desa Melalui Pengembangan ‘Soft Skill Pembuatan Krupuk Samiler’ Dalam Upaya Peningkatan Pendapatan Keluarga Di Kabupaten Bondowoso. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 1 (2): 64–70.
  5. Romli, O. 2019. Pelatihan Pembuatan Makanan Ringan (Kripik Sawi Bpu Sawi) yang Berbahan Dasar Sayuran pada Kelompok Tani Wanita yang Ada di Kampung Suka Maju Desa Citasuk Kecamatan Padarincang Kabupaten Serang Banten. De Banten-Bode: Jurnal Pengabdian Masyarakat Setiabudh 1 (1).
  6. Sahri, Fuaziah, Z., Ningrum, I. K., Taufik, N. F., & Nandani, N. R. S. 2022. Pemberdayaan Kelompok Wanita dalam Pembuatan Bolu Terong (Borong) untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat di Desa Kendung. I-Com: Indonesian Community Journal 2 (1): 1–7.
  7. Yekti, G. I. A., & Suryaningsih, Y. 2017. Pelatihan Pembuatan Cookies Dari Ampas Tahu Bagi Masyarakat Kelurahan Ardirejo Sebagai Upaya Pemanfaatan Limbah Padat Pembuatan Tahu. Paradharma (Jurnal Aplikasi IPTEK) 1 (1).